tiistai 30. elokuuta 2011

Virkattu matto 3


Tämä kolmas virkattu matto syntyi vierashuoneeseen samalla Juhannusruusu-maton ohjeella, kuin edellinenkin. Tällä kertaa noudatin ohjetta täysin ja tein myös nuo pylväskerrosten ja "terälehtien" väliin tulevat ketjusilmukkalenkkikerrokset, jotka viimeksi jätin pois. Ihan kivathan niistäkin tuli. Väri on tummanharmaa (näyttää kuvissa vaaleammalta), joka sopii huoneen muuhun sisustukseen (josta voisinkin laittaa kuvia piakkoin, kun saan vielä yhden jutun ommeltua sinne).


Edellisen, keittiöön virkkaamani maton yhteydessä kirjoitin, että matosta tuli vähän lötkö pehmeän kuteen vuoksi. Tuo matto on kuitenkin osoittautunut käytössä oikein toimivaksi. Se pysyy hyvin muodossaan ja on mukavan pehmeä jalan alla. Pesin sen muuten pesukoneessa 40 asteen hienopesussa ja hyvin onnistui, jopa linkous!

Tällä kertaa kokeilin kuitenkin toista trikookudetta, joka oli ohutta, mutta ei kovin venyvää. Virkkasin kaksinkertaisesta kuteesta, koska kudetta ostaessani näin kaupassa samasta yksinkertaisesta kuteesta virkattuja mattoja, jotka olivat mielestäni aika ohuita. Tämä kude oli halpaa, vain 4,90 kg. Aiempi maksoi muistaakseni 8,90 kg. Niimpä tämä ei ollut myöskään kovin tasalaatuista, vaan paksuus vaihteli välillä todella paljon, mikä näkyi ohuissa matoissa mielestäni rumasti, mutta tässä paksussa ei lainkaan. Kudetta meni reilut 5 kg ja maton halkaisijaksi tuli 136 cm. Ja matosta tuli paksu ja melko jäykkä, ihan toivotun lainen. Jalalle se ei ole yhtä mukava, kuin keittiön versio, mutta tämän päällä kävelläänkin paljon harvemmin. Aikaa en ottanut, mutta ainakin ehdin virkatessa katsoa kolme Harry Potter-leffaa (en sentään putkeen)!

5 kommenttia:

 1. Kaunis matto! Ja suloiset nuo aiemman postauksen pikkuiset tossut!

  VastaaPoista
 2. Ihana matto jälleen! Onnisuisikohan tuollainen n. 2 metrin halkaisijalla..??

  Pitäisi itsekin nyt ryhdistäytyä ja saada aikaan jotain käsillä... aika vähiin on nyt jäänyt itsellä nuo näperrykset. Tarkoitus olisi itsekin virkata (tai kutoa) matto...

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista!

  Luullakseni tällasen maton voi tehdä ihan miten isona vaan. En ainakaan nää mitään syytä, miksei se onnistuis. Itseltänikin on tilailtu sellasta yli 2 m halkasijalla olevaa ja taidankin ottaa sen työn alle tässä syksyllä.

  Sormia kannattaa muistaa verrytellä ja venytellä, sillä mulla ainakin kipeytyy tässä hommassa toi peukalon ja etusormen välinen lihas (vai onko se lihas?).

  VastaaPoista
 4. Moikka! Upea matto, olet tosi taitava! Mistä ostat kuteet ja minkä kokoisella koukulla toteutit tämän maton? :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Yleensä olen ostanut kuteet paikallisesta kangaskaupasta. Siellä trikookude on halpaa (4,90 kg), mutta myös hyvin epätasapaksuista. Olen käyttänyt myös Kempeleen Mattokutomon (http://www.kempeleenmatto.com/) kudetta ja se oli hyvälaatuista, joskin kalliimpaa.

  VastaaPoista